EU4Business ajută un fabricant de îmbrăcăminte din Republica Moldova să își crească vânzările pe piața internă

Oameni lucrând într-o fabrică de îmbrăcăminte
Republica Moldova
 | 

Cu ajutorul unei finanțări din partea Uniunii Europene și a Suediei, BERD a ajutat compania Vestra să își transforme procesele de dezvoltare a tiparelor de croitorie și să își extindă activitatea, fabrica reușind să creeze peste 200 de tipare noi, să scurteze perioada de dezvoltare și să reducă risipa de materiale. 

BERD a ajutat Vestra să își transforme procesul de dezvoltare a tiparelor de croitorie și să își extindă activitatea. Lucrând împreună cu un consultant local din domeniul tehnologiei, Vestra a introdus o soluție software automatizată de proiectare și dezvoltare a tiparelor, reducând considerabil durata acestui proces și asigurând totodată o utilizare optimă a materialelor. Proiectul a ajutat compania să devină mai competitivă în contextul zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană.

Vestra produce îmbrăcăminte pentru piața internă și pentru export, fabricând peste 60 000 de unități pe lună. Producția pentru piețele din UE reprezintă 90 % din vânzări și are la bază modelul de externalizare Lohn, în cadrul căruia compania beneficiază de know-how și primește materiale, accesorii și tipare de bază pentru a fabrica îmbrăcăminte pentru mărci de renume mondial.

Compania vinde produse și pe piața din Republica Moldova, care, anterior modernizării proceselor de producție, reprezenta 1 % din cota de 10 % a vânzărilor locale.

Pentru a-și spori vânzările produselor proprii și a-și reduce dependența de comenzile din partea mărcilor străine, Vestra a decis să automatizeze procesul de proiectare și dezvoltare a tiparelor în scopul producerii unor colecții locale.

Banca a ajutat compania Vestra să găsească un consultant în materie de tehnologie, care i-a oferit companiei asistență în implementarea unei soluții software care a automatizat procesul de proiectare și dezvoltare a tiparelor.

Consultantul, Cadrus:

  • a implementat soluția software conform nevoilor specifice ale clientului;
  • a adaptat software-ul în funcție de cerințele companiei;
  • a instruit personalul în vederea utilizării noului sistem software.

De la finalizarea proiectului, angajații Vestra au utilizat cu succes software-ul pentru proiectarea și multiplicarea de tipare, generând peste 200 de modele noi, iar durata de dezvoltare a tiparelor s-a redus de la două săptămâni la o singură zi per model pentru fiecare mărime.

Utilizarea software-ului i-a permis companiei să își diversifice gama de produse. În plus, datorită tăierii automate a materialului, Vestra și-a redus risipa în cadrul producției.

Cota producției proprii din totalul vânzărilor a crescut de la 1 %, cât era la începutul proiectului, la 5 % în primul an de la finalizare. Produsele proiectate de companie se vând în magazinul acesteia, precum și în diverse magazine din Tiraspol, Rîbnița și Dubăsari. Compania intenționează, de asemenea, să înceapă exportarea colecției proprii.

Valoarea totală a proiectului

11 072 EUR

Contribuția clientului

5 536 EUR