BERD și UE acordă fonduri noi pentru IMM-urile din Republica Moldova

EU eliberează fonduri noi pentru IMM-urile din Republica Moldova
Republica Moldova
 | 

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană acordă o finanțare nouă de 10 milioane EUR pentru Moldova-Agroindbank (MAIB) și Victoriabank în urma măsurilor luate de principalii creditori ai Republicii Moldova pentru a garanta transparența drepturilor de proprietate și a restabili guvernanța corporativă.

Împrumuturile, fiecare în valoare de 5 milioane EUR, sunt acordate prin linia de creditare EU4Business-BERD și sunt însoțite de finanțare europeană bazată pe granturi, care face parte din inițiativa EU4Business.

Fondurile sunt disponibile pentru investiții menite să îmbunătățească procesele de producție și calitatea produselor întreprinderilor din Republica Moldova și să consolideze potențialul acestora de a reuși pe piața UE. Exportatorii pot să utilizeze fondurile pentru a realiza investiții care au ca scop conformarea cu standardele UE în domeniul protecției mediului, al sănătății și siguranței, precum și al calității și siguranței produselor.

Acordul de asociere semnat între Republica Moldova și UE asigură întreprinderilor acces facil la piața unică a UE.

Prin intermediul finanțării disponibile prin linia de creditare EU4Business-BERD, oferită în Republica Moldova, Georgia și Ucraina, BERD și EU sprijină eforturile întreprinderilor de a deveni mai competitive și de a realiza schimburi comerciale cu mai mult succes pe piața UE.

Mulțumită celor mai recente finanțări, programul din Republica Moldova a asigurat împrumuturi către cinci bănci partenere în valoare totală de 55 milioane EUR și granturi din partea UE în valoare de 8,25 milioane EUR, care contribuie la extinderea gamei de oportunități de finanțare pentru întreprinderile locale.

Finanțarea BERD oferită băncilor Victoriabank și MAIB vine în urma unei „schimbări de direcție” în ceea ce privește guvernanța corporativă a acestor doi creditori. În octombrie 2018, BERD și două societăți de capital, Horizon și Invalda, au achiziționat acțiuni majoritare în MAIB. La începutul acestui an, Banca Transilvania a preluat Victoriabank, în cadrul căreia BERD deține o participare minoritară.

Henry Russell, directorul BERD responsabil de instituțiile financiare pentru Balcanii de Vest, Belarus, Republica Moldova și Ucraina, a salutat progresul Republicii Moldova în sectorul bancar: „Întrucât transparența guvernanței corporative și a drepturilor de proprietate a fost restabilită în MAIB și Victoriabank, am reluat activitățile de împrumut către acești creditori-cheie în vederea extinderii accesului la finanțare pentru întreprinderile din Republica Moldova.”

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a completat: „Aș dori să subliniez angajamentul UE în ceea ce privește sprijinirea dezvoltării IMM-urilor, ca vector al dezvoltării economice favorabile incluziunii. Acest obiectiv este, de asemenea, subliniat în cele 20 de obiective-cheie ale Parteneriatului estic pentru 2020, întrucât o economie mai puternică aduce condiții de trai îmbunătățite pentru cetățenii Republicii Moldova.”

Serghei Cebotari, președintele comitetului executiv al MAIB, a declarat: „Accesul la finanțare prin fondurile EU4Business deschide oportunități noi pentru Moldova-Agroindbank în ceea ce privește susținerea economiei naționale și în special a IMM-urilor. Sunt pe deplin încrezător că datorită împrumuturilor oferite de MAIB din resursele alocate de EU4Business, IMM-urile își vor îmbunătăți calitatea bunurilor și a serviciilor, astfel asigurând accesul acestora pe piața UE. Prin semnarea acestui acord, MAIB joacă un rol și mai important în dezvoltarea economiei naționale.”

Bogdan Pleșuvescu, directorul executiv al Victoriabank, a afirmat: „Mulțumită acestui credit important, Victoriabank va putea să își diversifice produsele de credit, oferind clienților acces la finanțare de granturi și consiliere tehnică și totodată personalizând creditarea către IMM-uri și întreprinderi mai mari.”

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova. De la începutul activității sale în țară, banca a investit 1,2 miliarde EUR în peste 125 de proiecte din sectorul financiar, agroeconomic, energetic, al infrastructurii și al producției din Republica Moldova.