Cătina albă: o fermă din Republica Moldova investește într-un „superfruct” extraordinar – susținută de BEI și EU4Business

Rodion Sobcenko, administrator al Riomax-Prim
Republica Moldova
 | 

Valoarea nutrițională și medicinală a cătinei albe – un arbust care face flori și mici fructe portocalii – este cunoscută în Europa de generații întregi. Totuși, în ciuda renumelui său de „superfruct”, benefic îndeosebi pentru tratarea afecțiunilor dermatologice, în Republica Moldova nu au existat până acum producători capabili să livreze acest produs curativ în cantități industriale.

„M-am gândit să plantez cătină albă acum aproximativ trei ani”, relatează Rodion Sobcenko, administrator al Riomax-Prim. „Am preferat însă să studiez foarte bine posibilitățile de vânzare și de procesare a acestui produs înainte să încep proiectul.” Acum, cu ajutorul EU4Business și al Băncii Europene de Investiții, prin proiectul „Livada Moldovei”, Sobcenko este cu un pas mai aproape de a-și realiza visul.

Riomax-Prim deține aproximativ 34 de hectare de teren arabil, din care șase au fost rezervate pentru o livadă de cătină albă. În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, compania a beneficiat de un împrumut pentru investiții în valoare de aproximativ 24 000 EUR. În total, compania a investit aproximativ 52 000 EUR pentru achiziționarea puieților de cătină albă, pentru prelucrarea terenului și pentru plantarea materialului săditor.

Cătina albă este un arbust care poate atinge o înălțime de cinci-șase metri. Ramurile au țepi lungi și ascuțiți, iar frunzele sunt înguste și au culoarea verde-argintie. Fructele sunt principala parte folosită în fitoterapie.

„După ce am reușit să contractez un credit în cadrul proiectului «Livada Moldovei», am decis să înființez o plantație cu o suprafață de șase hectare”, explică Sobcenko. „Pentru mine au fost importante condițiile de contractare a creditului preferențial. De exemplu, scutirea de taxa pe valoarea adăugată (TVA) și de plățile și taxele vamale la importul de puieți din Uniunea Europeană mi-au permis economisirea a circa 30 % din banii investiți. Un alt factor important este că împrumuturile sunt acordate pe o perioadă de până la zece ani, iar perioada de grație de maximum patru ani permite rambursarea creditului atunci când ai deja venituri din puieții plantați.”

Principala parte folosită în fitoterapie sunt fructele de cătină albă, bogate în vitamina C și în ulei, acesta din urmă fiind extrem de benefic pentru vindecarea afecțiunilor de piele. De asemenea, sucul produs din fructe se poate consuma ca atare sau se poate transforma în sirop, având multiple beneficii pentru sănătate. Fructele conțin de 10 ori mai multă vitamina C decât lămâile, precum și alte vitamine, carotenoide, minerale, acizi și uleiuri complexe. Cătina albă are și efect antioxidant, emolient, citoprotector, imunostimulator, cu proprietăți depurative, antiinflamatoare și cicatrizante.

Sobcenko anunță că firma a depus toată documentația necesară pentru certificarea ecologică a cătinei albe: „Puieții pe care i-am procurat sunt deja certificați conform standardelor europene. Deși certificarea este o procedură cam anevoioasă la noi, eu zic că merită, pentru că deschide largi perspective de comercializare a produsului finit. Desigur, abia peste trei ani voi putea recolta prima cătină.”

Până la momentul respectiv, Riomax-Prim și-a făcut temele: „Am studiat foarte bine potențialul de absorbție a acestui produs pe piața locală și cea europeană. Cătina poate fi comercializată în stare proaspătă și congelată. Am discutat cu mai mulți producători de conserve din Republica Moldova despre o colaborare viitoare în perspectiva producerii sucului de cătină și a uleiului.”

Preparatele pe bază de cătină albă sunt recomandate în caz de infecții hepatice și oculare, viroze respiratorii, eczeme, ulcer gastric și chiar răceli. Coaja și mugurii se pot folosi și ele la prepararea unor tincturi și extracte curative pentru creșterea imunității, tonifierea sistemului nervos și tratarea bolilor respiratorii și cardiovasculare.

Ca urmare a investițiilor realizate, Riomax-Prim va fi profitabilă și va reuși să creeze cinci locuri de muncă. Alți 20 de lucrători sezonieri vor fi angajați la recoltarea de cătină, în regiuni ale țării cu rate ale șomajului ridicate.

Livada Moldovei face parte din inițiativa Est ZLSAC finanțată de UE, pusă în aplicare de guvernul Republicii Moldova și de Banca Europeană de Investiții în cadrul inițiativei EU4Business.

Inițiativa Est ZLSAC – finanțată de UE în cadrul inițiativei EU4Business – vizează consolidarea dezvoltării economice în țările care au semnat un acord de asociere cu UE – și anume Georgia, Republica Moldova și Ucraina – prin oferirea de sprijin financiar și tehnic specific întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din aceste trei țări.