Un producător de încălțăminte din Republica Moldova se extinde în Ucraina vecină mulțumită consilierii acordate de unitatea BERD dedicată întreprinderilor mici

Fabrica de producție Oldcom
Молдова
 | 

Un producător de încălțăminte din Republica Moldova își dezvoltă considerabil afacerea cu ajutorul programului de consultanță pentru întreprinderile mici inițiat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Oldcom SA, cu sediul în Chișinău, a reușit să deschidă trei magazine noi, să își sporească veniturile cu 10 %, să lanseze 50 de articole noi de încălțăminte și să înceapă să exporte pe piața ucraineană vecină. Toate acestea se datorează îmbunătățirilor aduse productivității prin intermediul unui proiect cofinanțat de UE în temeiul inițiativei EU4Business.

Colaborarea cu un consultant TIC

Unitatea de consultanță pentru întreprinderile mici din cadrul BERD a ajutat întreprinderea Oldcom să găsească consultantul TIC potrivit în vederea introducerii unui nou sistem informatic pentru gestionarea mai eficientă a operațiunilor zilnice.

Întreprinderea, care s-a înființat în 1994 și a început să producă propriile articole de încălțăminte în 2005, a cunoscut o expansiune dinamică, însă acest lucru a adus cu sine mari provocări.

În lipsa unui software specializat de gestionare a informațiilor, Oldcom întâmpina dificultăți în gestionarea și prelucrarea informațiilor referitoare la stocuri, vânzări, producție și aprovizionarea cu materiale.

Acest lucru duce uneori la erori decizionale și la creșteri ale costurilor întreprinderii și a provocat de câteva ori nemulțumirea unor clienți.

Suita de software de afaceri a îmbunătățit productivitatea

Consultantul recomandat de BERD a intervenit și:

  • a efectuat o evaluare complexă a activităților comerciale ale întreprinderii;
  • a dezvoltat un nou sistem automat de planificare a resurselor comerciale, complet adaptat la nevoile întreprinderii, denumit „Business Suite”; și
  • a instruit angajații Oldcom să folosească noul sistem. 


Mulțumită „Business Suite”, Oldcom afirmă că este „foarte satisfăcută” de rezultat. Proiectul a costat doar 25 500 EUR, din care 10 000 EUR au fost acordați prin inițiativa EU4Business, în timp ce Oldcom a contribuit cu restul de 15 500 EUR.

Noul sistem de informații a integrat șapte departamente diferite, permițând companiei să dețină informații mai exacte privind costurile și volumul producției, stocurile disponibile, vânzările și cheltuielile.

Astfel, conducerea Oldcom poate acum să estimeze vânzările cu mai multă precizie și, prin urmare, să planifice mai eficient achizițiile de materie primă.

La un an după finalizarea proiectului, cifra de a afaceri a întreprinderii a crescut cu 10 %.

Aproape o treime din venit vine din Ucraina

Oldcom continuă să se dezvolte, extinzându-se pe piața ucraineană. Aproximativ 30 % din cifra sa de afaceri provine în prezent din exporturile către Ucraina.

De asemenea, întreprinderea și-a mărit gama de produse de la 80 la 130 de tipuri diferite de articole de încălțăminte și ciorapi.

Ca parte din procesul continuu de îmbunătățire a managementului, întreprinderea are în plan să implementeze un sistem de coduri de bare pentru produse, care va permite remunerarea angajaților pe baza productivității. 


Data

2012-prezent

Informații suplimentare

Consultanța BERD pentru întreprinderile mici