Roadele potențialului IMM-urilor din Republica Moldova

Livada Moldovei
Republica Moldova
 | 

Chiar și în cele mai propice timpuri poate fi dificil să obții fondurile necesare pentru a crea sau a dezvolta o întreprindere mică sau mijlocie. Iar în Republica Moldova, acest lucru poate fi deosebit de dificil. Dar oare se schimbă lucrurile?

Business Planet a vizitat Soroca, aflată în nordul țării, pentru a vedea cum beneficiază livezile de o inițiativă europeană specială.

AMG Kernel este cea mai mare livadă de nuci din Europa. Aceasta se întinde pe 750 de hectare și exportă aproape 80 la sută din recolta sa. O mare parte din această recoltă ajunge în Europa. Însă, deși este de dimensiuni mari, precum multe livezi din Republica Moldova, aceasta și-a dorit să se modernizeze.

Mulțumită unei inițiative denumite „Livada Moldovei”, livada a obținut un împrumut de 2,5 milioane EUR de la Mobiasbancă.

Directorul AMG Kernel, Victor Gutu, a declarat că finanțarea a fost esențială pentru afacere: „Acest proiect finanțat de UE ne-a permis să demarăm construcția unei unități de prelucrare a nucilor. Drept urmare, am devenit mai competitivi în ceea ce privește vânzarea produselor noastre pe piețele europene.”

Împrumutul a fost posibil în urma împrumutului în valoare de 120 de milioane EUR acordat băncilor naționale din Republica Moldova de către Banca Europeană de Investiții.

Iar recent, grație inițiativei EU4Business a Uniunii Europene, agricultorii pot să obțină și consultanță și asistență tehnică.

Igor Gorashov, consultant tehnic al proiectului „Livada Moldovei”, lucrează pe teren cu întreprinderile din țară.

„Practic, reunim oamenii, deoarece în trecut agricultorii moldoveni întâmpinau probleme la accesarea fondurilor. Așadar, ajutăm atât agricultorii, cât și băncile să conlucreze și să îmbunătățească accesul la fonduri pentru IMM-urile din Republica Moldova.”

Proiectul „Livada Moldovei” face parte dintr-o strategie mai amplă menită să stimuleze dezvoltarea economică în Republica Moldova și vecinii estici ai UE.

„Aceste investiții ale UE sunt extrem de benefice pentru Republica Moldova întrucât permit integrarea mai rapidă a economiei sale în piețele europene”, a declarat Gutu.

Gutu a completat: „Totodată, ele permit țării să respecte standardele europene și un cadru juridic din etapa de punere în aplicare pentru ca în viitor țara să fie mai competitivă la pătrunderea pe piețele UE.”

De Paul Hackett, Euronews – citiți articolul original pe Euronews

Despre Livada Moldovei

Livada Moldovei face parte din inițiativa Est ZLSAC, finanțată de UE și pusă în aplicare de Banca Europeană de Investiții în cadrul inițiativei EU4Business.

Inițiativa Est ZLSAC – finanțată de UE în cadrul inițiativei EU4Business – vizează consolidarea dezvoltării economice în țările care au semnat un acord de asociere cu UE – și anume Georgia, Republica Moldova și Ucraina – prin oferirea de sprijin financiar și tehnic specific întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din aceste trei țări.